2015. aug. 13.

Sorozat nézősdi: A törvény nevében / True Detective

Eddig négy részt láttam belőle, ez alapján szeretnék írni róla egy kis kritikát, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Amit elsőre az ember észre vesz az-az, hogy nagyon vontatott, de később rájöttem miért. Egyetlen egy üggyel foglalkoznak több epizódon keresztül, és így már érthető ez a csiga tempó. Egyáltalán nem zavaró, mert ad egy alap hangulatot az egésznek, amit persze csak akkor érthet meg az ember ha már megnézett pár részt. A történetet a két nyomozó külön külön meséli el évekkel később két másik nyomozónak, akik egy hasonló ügybe botlottak. Az egész attól érdekes, hogy azt a férfit elkapták már, akkor vajon ki lépett a nyomdokaiba?


Az első évadban a két főszereplő együtt nyomoznak egy rituális gyilkosságon.
Rust Cohle (Matthew McConaughey) nagyon szubjektív módon látja az emberi életet, és ennek hangot ad többször is. Ami, megjegyzem nagyon megfogott. Érdekes látni, hogy vannak olyan személyek a világon akik így látják a többi embert, és most konkrétan az íróra gondolok. Minden ember úgy gondolja, hogy ő valamilyen céllal van a világon vagy, hogy ő "valaki" és számít bármit is. De ez nem így van, persze jobb azzal a tudattal élni hogy vagyunk valakik mint azzal, hogy semmit sem érünk, de a tényeken nem változtat. Ezen már én is elgondolkoztam párszor. Tulajdonképpen az univerzum nagyságához mérten semmit sem számítunk, és ha az egész emberiség kipusztulna, az sem számítana semmit. Minden apró dolog csak itt ebben az időben, ezen a bolygón, nekünk számít. A múlt, a jelen és a jövő. Semmi sem foglalkozik ezekkel tudatosan, csak az emberek. Ehhez még hozzá tenném a jó és a rossz fogalmát. A világűrben ilyen sem létezik, ez is csak egy emberi találmány. Az idő is... Jó, befejeztem! :D Vannak még érdekes gondolatmenetei, de most nem mennék bele részletesen. Hajlamos a depresszív és pesszimista viselkedésre, de a történet során megismerjük múltját, ami rávilágít mindennek az okára.

Persze nem csak erről szól, kollégája Martin Hart (Woody Harrelson) teljesen eltérő ember, akcentussal beszél, istenhívő amit Rust-ról egyáltalán nem lehet elmondani. Sokkal többet nem tudok róla mondani, nekem kicsit olyan jellemtelen, és mindig a saját érdekeit nézi. Nyomozásuk közben sok feszültség van köztük, többek közt az eltérő jellemük, és Martin házassága miatt is. A nyomozás egy erős szálat követ, lépésről lépésre haladnak a gyanúsított felé, közben bele keverednek egy drog üzletbe is.

Így elsőre csak ajánlani tudom azoknak akiket nem zavar a lassú tempó, és szeretik a bűnügyi sorozatokat. Egy rész olyan 55-60 perces, szóval egyáltalán nem rövidek. Van magyar szinkronnal is akinek esetleg problémái lennének az angollal. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése