2015. dec. 9.

Tree of Savior avagy Ragnarok Online kicsit másképp

Már meg akartam írni, csak eddig nem jutott rá időm, ha meg jutott volna, akkor neki álltam animét nézni, szóval kicsit megkésve, de szeretném összefoglalni a lehető legrövidebben a tapasztalataimat a Tree of Savior CBT2 tesztjéről. ^^'Amennyiben kép alapján nem lenne egyből egyértelmű, a játék teljesen koreai kezek alatt született. Ahogy azt a címben is említettem nagyon hasonlít az egykor nagy népszerűségnek örvendő Ragnarok Online-ra, (amely szintén koreai gyökerekkel rendelkezik), amit úgy hiszem ma is sokan kedvelnek és játszanak. Pontos adatokat nem tudnék mondani, de ha a Starcraftnak meg van a maga közönsége bizonyára ennek is. Ugyanakkor ez a hasonlóság nem csak a grafikában és az izometrikus nézetben nyilvánul meg, hanem egyenesen hangokat is vettek át belőle, ami nem feltétlenül baj, csak az ember hirtelen nem tudja, hogy mire gondoljon.
A karakterek maradtak a megszokott chibi stílusban, de persze lényegesen jobban néznek ki elődjeikhez képest. Annyi változott még, hogy most már a karakterek is 3D-re váltottak, de ez mozgatás során nem vehető észre, mivel a nézetek négy részre lettek bontva, elöl, oldalt és hátulsó nézetekre. A karakteralkotás nagyon minimális lehetőségeket ad, de később ezt szeretnék bővíteni több hajstílussal, bőrszínekkel. A terep teljesen 3D, de nincs mód a kamera forgatására és nem is tudom, hogy terveznek e valami hasonlót a jövőben, ugyanis néha nagyon be tudnak zavarni a tereptárgyak. Ezen kívül a játék jelenleg nem rendelkezik szinte semmilyen grafikai beállítással, és ilyen téren sem tudom lesz e változás. Persze nem egy eszméletlenül gépigényes játék, de nagyobb tömegeknél azért szépen meg tud akadni. Szeretném megjegyezni, hogy nem atomerőművem van, hanem egy jó 7 éves öreglány, így nyilván jobb gépekkel rendelkező embereknek ez sem jelent problémát. Látványvilága nagyon szép és hangulatos, ritkán előfordulnak grafikai glitchek, de nem vészesek, inkább a hullámzó fa és növény animációk azok, amik kicsit zavaróak lehetnek. Ennyit a grafikáról.

Rögtön a belépés után egy rövid tutorial fogad bennünket, ami segít az első lépések megtételében. Inkább a billentyűkiosztás jelenthet nagyobb problémát azoknak, akik megszokták az átlagos sémákat, itt ugyan is a menü nagy részét az F1-12 billentyűkről lehet megnyitni. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, ami a koreai mmok sajátossága, hogy ők az egérrel való irányítás jobban preferálják, így kapásból ez van beállítva. Szerencsére ez egyetlen aprócska át állítással megváltoztatható.
A játék hagyományos küldetésrendszert használ, szóval keresni kell a jelet az NPC-k feje felett. Ez idáig oké is, nincs ezzel semmi bajom, azonban rá kellett jönnöm, hogy vannak olyan NPC-k is akiknél ugyan van küldetés, de semmilyen módon nem jelzi ezt a játék. Ezen kívül pedig rengeteg boss harcra is számíthatunk. A küldetések elvégzése után nem szükséges vissza szaladgálni az NPC-hez, erre ugyanis raktak be egy aranyos kis megoldást. Küldetés mellet pörgő jelre kattintva, vagy a backspace lenyomása után a karakter odateleportál a célszemélyhez. Mikor leadunk egy küldit kapuk egy Experience Cardot, és ezt felhasználva eldönthetjük mikor akarunk fejlődni. Más módon sajnos csak grindolással (vagy más néven farm) lehet a karakterünk szintjét növelni. Ennek egyik legjobb módja ha az ember dungeonökbe megy. Ezeknek két fajtája van: egy nyitott, amiben az ellenségek ugyanolyan erősek mint máshol, illetve vannak instance-olt dungik is. Ide öt fős party-val érdemes menni, az MMOk javában már megszokott healer, tank, dps felállást követve.

Amit még érdemes tudni a karakterosztályokról, hogy jelenleg 80 kaszt létezik. Ez így elsőre rengetegnek tűnhet, és van aki biztos fel is háborodik, hogy "minek?" de meglepő módon sikerült őket elég változatossá tenni. Ami már inkább problémát jelent az a balance teljes hiánya, és hogy a képességeket több szintig is lehet húzni, valamint a kasztok három csillagig nőhetnek. Rátérek a végén erre is, de még a kasztokról kicsit bővebben. A játék legelején 4 kasztból választhatunk, Cleric, Swordsman, Wizard és Archer, melyeket később, 15-ös class szinten tudunk tovább fejleszteni a következő rankra. Dönthetünk úgy is, hogy megmaradunk a kezdő kasztunknál, ekkor egy-két új képesség kíséretében kétcsillagossá válik a karakterünk az adott szakmában. Viszont ha valami újat szeretnénk kipróbálni, akkor kezdő kasztunk megmarad egyes csillagon. Megkapjuk az új kasztunkat, mely szintén egy csillagról indít, és a hozzá tartozó új képességeket, de a régiektől sem kell búcsút vennünk, csak ezek már nem fejleszthetőek tovább aktívan. Ezt minden egyes alkalommal, amikor elérjük a maximális 15. szintet újra el kell döntenünk: maradunk az adott kasztnál vagy felveszünk egy újat? Ilyenkor teljesítenünk kell egy küldetést, amit a szakmánk mestere/trénere ad nekünk. Kaszt kiválasztása rendkívül egyszerű, hisz a minitérképünk alatt megjelenik nagy betűkkel az Advance felirat, amint meglépjük a szükséges szintet. Ekkor legfeljebb két új kasztból választhatunk. Ez a rendszer viszont megnehezíti kissé, hogy hatékony összeállítást hozzunk létre, nem árt alaposan megválogatni miket választ a játékos, mert visszavonásra nincs mód. A kasztokról EZEN a honlapon tudhattok meg többet, de találhattok sok más hasznos dolgot is.

Kasztól függetlenül minden karakter rendelkezik saját statokkal (bal oldali kép). Amikor a karakterünk szintet lép kap egy elosztható pontot, így növelve valamelyik passzív képességét. Ilyen a STR mint erő, vagy INT mint intelligencia, amely a varázslatokat használó karakterek legfontosabb statja, ugyanis ez a mágikus sebzés mértékét növeli. A felszerelések ezeket az értékeket még jobban megnövelhetik.

A karakterek képességei (skill) mint említettem tovább erősíthetőek, erre két módon van lehetőségünk. Először is aktvían. Minden egyes class szint meglépésekor kapunk egy darab pontot, amit rá tehetünk egy skillre, és passzívan, a trénerüknél pénzért fejleszteni tudjuk azok sebzését, vagy egyéb hatásokkal tudjuk őket kiegészíteni.

Craftolásról és tárgykészítésről röviden. Tárgyak elkészítéséhez nincsen másra szükség mint a receptre, és az alapanyagokra. A recept sajnos mindig kell, és így vannak elég drága darabok. Az egyéb szakmák valójában kasztoknak minősülnek és kötődnek ahhoz amit az elején indít az ember. Pl. alkimista csak Wizard lehet, kovács pedig csak Swordsman. A legvégső 6. rankon lehet őket felvenni, így ezek egycsillagosak, viszont minden képességgel rendelkeznek, amit amúgy három csillag során lehetne elérni.

Néhány apróság még röviden. Amikor meghal a célpont a loot a földre pottyan, át kell rajta szaladni, különben nem kerül az inventory-ba, nem így a pénz, az automatikusan felszippantódik. Kereskedelemre a többi játékossal a Market nyújt lehetőséget, ide be tehetjük az eladni kívánt tárgyakat, viszont vásárlási igényt itt nem tudunk benyújtani, erre a játék más megoldást kínál: ki kell állni a főtérre és hirdetni. Szerencsére nem szükséges ott csücsülni és spamelni, erre van egy külön ablak, ahol megadhatjuk miből és mennyit szeretnénk venni, aztán csak várni kell míg valaki arra nem jár, és el nem adja nekünk. Nagy előnye a játéknak, hogy a használt felszereléseket is újra lehet értékesíteni, viszont ne felejtsük el őket javítani, ugyanis használat közben tönkremennek. A HP és az SP nagyon lassan regenerálódnak, gyorsabb ha a karaktert leültetjük, de még úgy is borzasztóan lassú magasabb szinteken, érdemes tűzifát vásárolni, vagy rengeteg potiont. Ha van miből, akkor lehet venni valamilyen companiont, amely velünk együtt fejlődik harc közben, és rendelkezik saját statokkal, amit a Companion trénernél pénzért növelhetünk is akár. Egyik másik kaszt akár hátas állatként is használhatja, egy passzív képesség megtanulása után. Ilyen a Cataphract például. Megetethetjük, és meg is simogathatjuk kis kedvencünket, de hogy ez bármilyen hatással lenne rájuk azt nem tapasztaltam.


Mivel már rengeteg infót össze szedtem, persze lehetne még róla magyarázni, de nem akarok, így rátérek a véleményemre és ezzel ki is fejtem mit értek unbalanced alatt...

Nem tudom, hogy a béta miatt van e ennyire megnövelve a karakterfejlődés gyorsasága, de rövid időn belül minden ellenség overkill áldozatává válik, ami annyit tesz, nyersen megfogalmazva, hogy túlsebezted, és kb. a felétől is meghalt volna. Ez kis szinten nagyon jellemző, aztán egyre ritkább, és ilyenkor még nem éleződnek ki a balance-béli hiányosságok. Valószínűleg sikerült kiválasztanom a legerősebb és a leggyengébb kasztokat, mindkettőnél egy magasabb kaszt elérése volt a célom bétán, és hogy egy kicsit kipróbáljam őket. Egyik a swordsman-highlander-catapchract út volt, a másik pedig a wizard-elementalist. Utóbbival nagyon megszenvedtem. Míg a highlander iszonyatosan erős minimális pénz ráfordítása mellett is, addig a wizardot három csillagra felvinni egyszerűen borzalmas volt. Folyton elfogyott az SP-je, (más mmokban mana) és nagyon nagyon gyenge volt. Míg a highlander kb. mindent egy ütéssel elintézett, a wizarddal körbe körbe rohangálva tudtam csak helytállni. Még az a szerencse hogy kasztoláshoz nem kell egy helyben állni, akkor tuti hogy feladom az egészet. De nem adtam fel, ráköltöttem egy kisebb vagyont játékban, és feltornáztam a passzív képességet. Akkor már úgy ahogy használható volt, de még mindig nem tökéletes. A késdöfés akkor jött amikor elértem az elementalistot és rá kellett jönnöm, hogy pont ugyan olyan gyenge. Tudni kell róla, hogy főképpen területi sebzéseket használ, de azok is csak akkor hatnak ha eltalálják az ellenfeleket, viszont ha elmenekülsz akkor tuti, hogy minden kimászik a területről, ha meg ott maradsz akkor tulajdonképpen megvárod hogy megöljenek. Az hogy a játékban nagyon lassú az életerő regeneráció pedig rengeteg időt elvesz, ha csak az ember nem vásárol fel egy halom potit, éééés még mellé le is ül a tábortűz mellé, ugyanis a potikra cooldown van, nem lehet őket orrba-szájba szlopálni. Egy 80-as cataphractnak pedig azért elég sok HP-ja van. Körülbelül ugyan ezen a szinten kellett azzal szembesülnöm, hogy a játékban nincs elég küldetés. Ezen a szinten már 90. szintű szörnyekkel szenvedtem, hiába jó a highlander, azért az már tényleg elég nehéz terep. Ilyenkor azért nem sok választási lehetőség van, grindolsz vagy grindolsz, pont. A másik problémám a catahpracttal volt. Két skillje a hátason ülve nem volt használható, ezekből az egyik nagyon erős volt, viszont ha leszálltam a jószágról akkor meg a cata képességeit nem használhattam. Remélhetőleg ezeket a dolgokat azért valahogy kijavítják, vagy változtatnak, mert alapvetően ez egy jó játék lenne és azért nagyon adja a nosztalgikus hangulatot. Azt még negatívumnak tudnám mondani, hogy a maximális szint 250, és nagyon úgy érzem, hogy a fejlesztők ezzel akarták pótolni az end game tartalom hiányát.

Összefoglalva, rövid időre ugyan leköt, de szerintem nem egy hosszú távú játék amibe az ember éveket ölne, persze mindig vannak kivételek. Tény és való, kifejezetten a koreai közönségnek készült de ettől függetlenül szerintem érdemes kipróbálni. Persze csak addig amíg az embert fel nem idegesíti. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése